htpc , koodinvuoksi-header-kuva
   » Verkkokauppa » HTPC-Blogi / PC-Blogi Oma tili  |  Ostoskoriin  |  Kassalle   
   Tuoteryhmät
.TIETOKONEET.-> (57)
Asennustarvikkeet-> (8)
Autotarvikkeet (6)
Digi-TV-> (31)
Kaapelit ja liittimet-> (212)
Kamerat ja tarvikkeet-> (8)
Matkapuhelintarvikkeet (7)
Mini-ITX -osat-> (62)
Multimedia-> (47)
Muut-> (47)
Näyttölaitekiinnikkeet (2)
Oheislaitteet-> (128)
Ohjelmistot-> (16)
PC-komponentit-> (1476)
Pelikonsolituotteet (12)
Satelliittivastaanotto-> (31)
Tietoliikenne-> (53)
Valvontakamerat-> (6)
Wimpaimet (2)
   Valmistajat
   Uutta lisää
PCI-e x1 riser , korotus,laajennin
PCI-e x1 riser , korotus,laajennin
7,96e
   Yritystiedot
HTPC-Blogi
Tilaaminen
Takuuehdot
Periaatteet
Yhteystiedot
htpc , koodinvuoksi
htpc , koodinvuoksi
htpc blogi , koodinvuoksi
htpc , koodinvuoksi
HTPC-Blogi

  HTPC, HD-kanavat ja korttilinkitys DVB-C -verkossa

Päivämäärä: 20.08.2011  
August 2011  December 2011  July 2011 
Takaisin
Tämä on Koodinvuoksi.net:in HTPC-blogin kirjoitus. HTPC-blogissa kirjoitetaan HTPC-kokoonpanoihin liittyvistä asioista ja välillä mahdollisesti vähän muustakin. Tarkoituksena ei ole uutisoida tyypillisiä tuoteuutuusuutisia vaan sen sijaan tarjota hieman erilaista näkökulmaa. Kannattaa vilkaista muitakin tämän HTPC-blogin kirjoituksia!

HD-televisiokanavat

Tämä blogikirjoitus käsittelee kaapelitelevisioverkkojen HD-lähetyksiä , DVB-C-puolen HD-lähetyksiä ja niiden hyödyntämismahdollisuuksien tilannetta HTPC-laitteiden osalta. Kun tässä kirjoitetaan HD-kanavien vastaanotosta, niin joka käänteessä tarkoitetaan DVB-C -puolen HD-kanavista.

VAROITUKSEN sana: tämä teksti ei ole kevyintä luettavaa, mutta aihe on sen verran hämmentävä kokonaisuus, kuluttajille suunnattuihin laitteisiin liittyvistä aiheista varmaankin yksi sekavimmista, että väistämättä kirjoituksesta tuli aika pitkä. Pitänee jakaa tämä kahteen osaan jahka järkeilen asiaa hieman.

Muutama vuosi sitten HD-kanavat ilmaantuivat saataville. Esim. Welhon palveluihin HD-kanavapaketti tarjolle. Kanavapakettia varten tarvittiin tuolloin Conax CA -moduuli ja Welhon ohjelmakortti. Sitten tuli tilata lisäksi tuo HD-kanavapaketti. Ihan alkutaipaleella ei niin hirveän kiinnostavaa materiaalia ollut tarjolla. Tilanne vaikutti enemmänkin siltä, että useimmat kanavista oli jonkinlaisia esittelykanavia. Todellista sisältöä oli vähän. Silver HD -kanava oli Welholla aika lailla alusta pitäen ja sieltä on tullut elokuvia. Mutta harmillisen moni kanava vaikutti olevan tosiaankin demoamista varten, tyyliin 'katsokaa, tällaista tämä HD-materiaali on'.

Edelleenkin osa noista kanavista on olemassa, esim.MyZenTv-kanavaa välttämättä ei kovin moni ihminen hirveän suurta osaa vuorokaudesta katsele. Mutta todellisia vaihtoehtoja katselukohteeksi on tullut esim. Welhon HD-kanavapakettiin monia.

Ensimmäiset vuodet oli HD-kanavia mahdollista katsoa ihan tuosta noin vain myös HTPC:lla. Vaati tietenkin ohjelmakortin ja HD-kanavapaketin. Tuo toki edellytti, että HTPC-laitteen tekninen suorituskyky riitti, muuten ei välttämättä jouhevaa kuvaa saanut aikaiseksi. Mitään HD-kanaviin liittyvää teknistä rajoitusta ei kuitenkaan ollut, sellaista joka olisi jotenkin aiheuttanut ylimääräistä pohdintaa HTPC-laitteen käytön kohdalla.

Tavallisista Conax CAM -moduuleista

Jos haluat katsoa maksukanavia, on sinulla oltava hankittuna ohjelmakortti operaattoriltasi. Jos käytät vastaanottimena digiboksia, on todennäköistä että voit sijoittaa ohjelmakortin suoraan digiboksiisi, ohjelmakortille varattuun paikkaan.

Jos haluat vastaanottaa maksukanavia televisiolla, niin on todennäköistä, että ohjelmakorttia ei voi suoraan televisioon sijoittaa. Sen sijaan sinun tulee todennäköisesti ostaa Conax CA -moduuli. Conax CA -moduuli voidaan asentaa televisioon, ja ohjelmakortti asennetaan ja sijoitetaan Conax CA -moduuliin. Digibokseissakin itse asiassa on Conax CA -moduuli, mutta se on integroitu laitteen sisään siten, että ohjelmakortti on mahdollista työntää boksin kyljessä olevasta kapeasta aukosta paikoilleen Conax CA -moduuliin. Digiboksi ja Conax CA -moduuli siis vaikuttavat olevan yhtä ja samaa laitetta ja peruskäyttäjä ei välttämättä törmää koko Conax CA -moduulikäsitteeseen. Boksin kyljessä oleva kapea aukko on "peittää" kaiken taakseen ja kun ohjelmakortin siihen vaan tyrkkää niin homma toimii.

Varsin pitkään oli tarjolla ainoana vaihtoehtona ns. tavallisia Conax CAM -tuotteita. Pieniä eroja niissä oli siten, että jossain televisiossa välttämättä ei jokin tietty Conax CA -moduulimalli toimi. Markkinoilla ei tuntunut olevan, ei ainakaan kovin montaa, sellaista TV-mallia joka olisi hyväksynyt kaikki Conax CA -moduulimallit ja vastaavasti mikään Conax CA -moduulimalli ei ollut sellainen, että se olisi toiminut kaikissa TV-malleissa.

Samaa asiaa esiintyi myös HTPC-puolella siten, että tietyn HTPC:hen asennettavan digiviritintuotteen CI-laitteelle oli valittava tietty Conax CA -moduuli. Tuo ei sinänsä aiheuttanut mitään ihmeempiä ongelmia näin myyjän kantilta ajateltuna; kun tietää yhteensopivuusasiat, niin piti vain valita aina parhaiten yhteensopiva Conax CA -moduuli kunkin käyttäjän laitteeseen. Ja sama kuvio toki on voimassa edelleen.

Korttilinkitys; linkittävät Conax CA -moduulit, vaihe 1

Sitten tuli linkitys-termi mukaan kuvioihin. Conax-linkitys. Conax-paritus. Conax chipset pairing. Korttilinkitys. Ensimmäisessä vaiheessa linkitys tapahtui ja tapahtuu Conax CA -moduulin ja operaattorin ohjelmakortin välillä.

Conax-linkityksen käyttöönotto siirtyi moneen otteeseen eteenpäin, mutta lopulta se valitettavasti, siis kuluttajan kantilta katsottuna valitettavasti, otettiin käyttöön.

Korttilinkitys liittyy yleensä vain HD-kanaviin. Operaattorit ovat laatineet kuvion niin, että katsoaksesi HD-kanavaa tulee sinulla nykyään olla ohjelmakortti sijoitettuna linkitystä tukevaan Conax CA -moduuliin. Ja tuo linkitystä tukeva Conax CA -moduuli tulee tietenkin siis olla sijoitettuna johonkin HD-kanavien vastaanottoa tukevaan digiviritintuotteeseen.

Cable Ready HD

Kun 1. vaiheen Conax-linkitys otettiin käyttöön, niin operaattorit ilmoittivat, että HD-kanavia pystyy katsomaan vain Cable Ready HD -hyväksynnän saaneilla laitteilla. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kun kuluttaja halusi tilata HD-kanavapaketin, niin tuli hänen ilmoittaa Cable Ready HD -hyväksynnän saaneen digitv-vastaanottimensa (televisio tai digiboksi) sarjanumero. Operaattori sitten tuon sarjanumeron avulla tarkisti, että onko kyse Cable Ready HD -hyväksynnän saaneesta laitteesta ja jos oli, niin kuluttaja sai tuon haluamansa HD-kanavapaketin sitten tilattua. Lisäksi hän joutui ja joutuu tuossa vaiheessa samalla vuokraamaan 1. vaiheen Conax-linkitystä tukevan Conax CA CIv1 -moduulin. Operaattori sitten linkitti/linkittää kyseisen moduulin kyseisen ohjelmakortin kanssa yhteen.

Kuluttajat ovat kertoneet medioissa ja internetissä, että käyttöönotto on ollut välillä hankalaa. Osa on saanut asian hoidettua varsin sivistyneesti, mutta osa on joutunut tekemään töitä HD-kanavapaketin tilaamiseksi. Osa kuluttajista on joutunut kaivelemaan televisionsa tai digiboksinsa kuitteja kaapista, pelkkä sarjanumeron ilmoittaminen ei siis ole riittänyt vaan on pitänyt todistaa omistavansa kyseisen laitteen. Kuulostaa aika vaikealta, moni kuluttaja on joutunut käymään operaattorien toimipisteissä moneen otteeseen.

Mitähän muuten tapahtuu kun ostaa television käytettynä siten, että ei saa mukaan kuittia. Kuitillahan lakkaa monesti olemasta merkitystä kuluttajien välisessä käytettyjen tavaroiden myynnissä mikäli kaupankäynnin kohteella ei ole enää takuuta. Ja sitten kun itselleen uusvanhan television hankkinut mahdollisesti haluaa hankkia HD-kanavapaketin kyseiselle omistamalleen Cable Ready HD -hyväksytylle laitteelle, niin millä todistaa omistavansa laitteen jos ei ole kuittia? Pitääkö kuluttajan ryhtyä välittämään livekuvaa olohuoneestaan jotta voidaan todella vakuuttua siitä, että hän omistaa sen television jonka väittää omistavansa. Samat hankaluudet ovat olleet osalle edessä siitä syystä, että vaikka laite on ollut varsin uusi, niin kuitti on vain jonnekin kadonnut.

Conax-linkityksen 1. vaiheen toiminta käytännössä

Kun korttilinkityksen 1. vaihe tuli käyttöön, niin monet kuluttajat kertoivat netissä operaattoreiden asiakaspalveluiden kertoneen heille, että linkittävän Conax-moduulin ja sen sisällä olevan ohjelmakortin voi siirtää toiseen digitv-vastaanottimeen taloudessa. Jos taloudessa oli sellainen televisio, joka ei ollut Cable Ready HD -hyväksynnän saanut laite mutta jossa kuitenkin oli riittävä tekninen suorituskyky HD-kanavien vastaanottamiseksi/näyttämiseksi, niin kyseisellä laitteella pystyi ja pystyy edelleen vastaanottamaan onnistuneesti HD-kanavia sen jälkeen kun siihen oli siirtänyt tuon linkittävän Conax CA -moduulin kera ohjelmakortin.

Vaikka siis kyseisen, talon "kakkostelevision" sarjanumeroa ei oltu ilmoitettu operaattorille ja vaikka kyseinen vastaanotin ei ollut Cable Ready HD -hyväksytty laite, niin HD-kanavien vastaanotto onnistui. Tuon myöntämällä operaattorit itsekin rivien välistä myönsivät, että sarjanumeron tarkistukseen liittyvä toimenpide oli vain ja ainoastaan byrokraattinen rajoitusmenetelmä. Televisiolaitteiden maahantuojat ovat ensin joutuneet testauttamaan (ja tietenkin maksamaan testaamisesta) laitteensa ja jos Cable Ready HD -merkintä on jollekin mallille saatu, niin sen jälkeen maahantuoja on toimittanut ko. mallin kaikkien maahantuomiensa yksilöiden sarjanumerot tätä koko hommaa ylläpitävälle taholle. Ja tuo taho sitten toimittaa kyseiset sarjanumerot eteenpäin kaikille kaapelitelevisio-operaattoreille ja operaattorit sitten HD-kanavapaketin tilauksen yhteydessä vertaavat kuluttajan ilmoittaman TV-yksilön sarjanumeroa noihin sarjanumerolistoihin. Jos kuluttaja on tilannut televisiolaitteensa ulkomailta, niin on suuri todennäköisyys sille, että HD-kanavapaketin tilaus jää haaveeksi: sarjanumeroa ei tarkistuslistalta löytyne.

Toki hyväksynnän saaneet vastaanottimet ovat varmaankin käyneet testejä läpi, testejä joissa on varmistettu että HD-kanavien vastaanotto onnistuu moitteettomasti. Mutta, vaikka kuluttaja olisi halunnut ottaa riskin ja yrittää HD-kanavien vastaanottoa ilman Cable Ready HD -hyväksyntää olevalla HD-digitv-vastaanottimellaan, niin se ei sillä pelkästään onnistunut koska kyseisen laitteen sarjanumeroa ei löytynyt Cable Ready HD -hyväksynnän saaneiden laitteiden listalta. Kuluttajalla tuli olla hallussaan Cable Ready HD -hyväksynnänkin saanut HD-digitv-vastaanotin (siis joko boksi tai TV) ja kyseisen laitteen sarjanumeroa hyödyntämällä sitten tuli HD-kanavapaketti hankkia ja onnistuneen hankinnan jälkeen sitten pystyi HD-kanavia vastaanottamaan myös tuolla toisella, virallisesti hyväksymättömällä laitteella. Tuota ei-hyväksyttyjen vastaanottimien hyödyntämismahdollisuutta ei missään virallisesti mainittu, operaattoreiden asiakaspalveluista saattoi saada asiaan myöntävän ilmoituksen, tai sitten ei, riippui mahdollisesti asiakaspalvelijasta. Kuulostaako kaikki tämä hullulta? Jos ei kuulosta hullulta, niin mahdollisesti kuulostaa ainakin sekavalta? Olet ehkä joihinkin näihin ongelmiin törmännyt. Toivottavasti tämä kirjoitus tarjoaa hieman apua näiden asioiden kanssa pähkäileville.

Termien CI ja CI+ välisestä erosta

Kun Conax-linkityksen 1. vaihe tuli voimaan, oli Cable Ready HD -hyväksynnän saaneiden TV-laitteiden enemmistössä ns. tavallinen CI-väyläpaikka. Conax-linkityksen 1.vaihetta tukevaa Conax CA -moduulia kutsutaan monissa asiayhteyksissä termillä CIv1. Jos käytössä on 1. vaiheen Conax-linkitys, niin linkitysketju ei ulotu vastaanottimeen saakka vaan linkitys tapahtuu vain Conax CA -moduulin ja ohjelmakortin välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmakorttia voi käyttää vain tietyssä Conax CA -moduulissa, siinä Conax CA -moduulissa jonka kanssa ohjelmakortti on linkitetty. Mutta se, että mihin TV-laitteeseen moduuli ja sen sisällä oleva ohjelmakortti oli sijoitettu, ei merkinnyt eikä merkitse edelleenkään mitään tekniseltä kantilta tarkisteltuna.

CI+ -standardi oli jo olemassa, mutta ei kuitenkaan vielä kovin laajalti otettu käyttöön. Sittemmin CI+ on käynyt yleisemmäksi ja nykyään ei välttämättä ole kovinkaan montaa uutena myynnissä olevaa TV-mallia jossa olisi vanhanaikainen, tavallinen CI-väyläpaikka. Syy tähän on selvä, CI+ -väyläpaikalla pystyy kuluttajan kädet sitomaan paljon paremmin joten sitä suositaan. TV-laitevalmistajilla ei välttämättä ole ollut rajoituksien tekemiseen kovin suurta intoa, mutta jollain muulla taholla on saattanut olla.

Tavallinen CI-väyläpaikka tukee vain 1. vaiheen Conax-linkitystä. Jos TV-laitteessasi on tavallinen CI-väyläpaikka, niin siinä ei voi Conax-linkityksen 2. vaiheen Conax CA -moduulia käyttää. Conax-linkityksen 2. vaihetta tukevaa Conax CA -moduulia kutsutaan myös termillä CI Plus. Jos käytössä on 2. vaiheen Conax-linkitys, niin linkitysketju ulottuu vastaanottimeen saakka. Linkitysketjussa on siis 2. vaiheen Conax-linkityksessä kolme asiaa: vastaanotin, Conax CA -moduuli ja ohjelmakortti. Jos televisiossasi on uudempi CI+ -väyläpaikka, niin televisiosi ei ole yhteensopiva 1. vaiheen Conax-linkitystä tukevan Conax CA CIv1 -moduulin kanssa.

Jos vastaanotin on digiboksi, niin tuolloin ketju on periaatteessa vain kahden laitteen välillä sillä Conax CA -moduuli on todennäköisesti tuolloin integroituna vastaanottimeen. Kun 2. vaiheen linkityksessä on myös vastaanotin mukana, niin tarkoittaa se sitä, että ohjelmakorttia voi käyttää vain tietyssä Conax CA -moduulissa ja Conax CA -moduulia voi käyttää vain tietyssä vastaanottimessa. Ohjelmakortti ei toimi muissa Conax CA -moduuleissa, vaan ainoastaan siinä moduulissa johon ohjelmakortti on linkitetty. Ja vastaavasti Conax CA -moduuli ei toimi muissa vastaanottimissa, vaan ainoastaan siinä johon moduuli on linkitetty. Operaattoreilla on nykyään sellaisia palveluita, että ohjelmakortti on mahdollista linkittää useampaan Conax CA -moduuliin. Kaikkien Conax CA -moduulien tulee tietenkin olla linkitystä tukevia.

Conax-linkityksen 1.vaiheessa oli moduuli vuokrattava

Kun Conax-linkityksen 1.vaihe astui voimaan, oli HD-kanavapaketin tilauksen yhteydessä vuokrattava Conax-linkitystä tukeva Conax CA -moduuli. Itselleen ei moduulia ollut mahdollista ostaa, vaan moduulilla oli kuukausivuokrahinta.

1.vaiheen Conax-linkitystä tukevia Conax CA -moduuleja saa edelleen vuokrata. Onhan varsin suurella joukolla edelleen sellaisia Cable Ready HD -hyväksyttyjä laitteita, jotka vain 1. vaiheen Conax-linkitystä tukevia Conax CA -moduuleja tukee. Nousisi varmasti aika suuri haloo, mikäli asianmukaisesti hyväksyttyjä Cable Ready HD -laitteita vedettäisiinkin yht'äkkiä pimeäksi HD-kanavien osalta siten että osa Cable Ready HD -hyväksytyistä laitteista lakkaisivatkin yht'äkkiä olemasta Cable Ready HD -hyväksyttyjä laitteita.

Vuokramoduuli vs. ostettavissa oleva moduuli

Vaikuttaisi siltä, että 1.vaiheen Conax-linkitystä tukevia Conax CA -moduuleja ei edelleenkään saa ostettua itselleen. Ja vastaavasti vaikuttaisi siltä, että Conax-linkityksen 2.vaihetta tukevia Conax-linkitystä tukevia Conax CAM CI+ -tuotteita ei saa vuokrattua vaan sellaista jos tarvitsee niin moduuli on ostettava.

Näin ollen voisi summata, että 1.vaiheen Conax-linkitystä tukeva moduuli on aina vuokrattava ja 2. vaiheen Conax-linkitystä tukeva moduuli on aina ostettava. Luonnollisesti tuohon nyrkkisääntöön voi olla poikkeuksia, joten on syytä olla tarkkana hankkiessaan moduulia itselleen. 1.vaiheen Conax-linkitystä tukeva moduulia nimitetään Conax CAM CIv1. 2.vaiheen Conax-linkitystä tukevaa moduulimalleissa esiintyy muoto Conax CAM CI+.

Conax-linkityksen 1.vaihe ja HTPC

Kuten ylempänä kerrottiin, niin jos omisti Conax-linkityksen 1.vaihetta tukevan vastaanottimen, niin siihen sai HD-kanavapaketin tilattua siten, että samalla tuli vuokrata Conax-linkityksen 1.vaihetta tukeva Conax CA -moduuli eli Conax CAM CIv1. Conax-linkityksen 1.vaihetta tukevan television tunnistaa siitä, että siinä on vanhempi CI-väyläpaikka. Jos televisiossa on CI+ -väyläpaikka, niin kyse ei ole Conax-linkityksen 1.vaihetta tukeva televisio vaan kyseessä on tuolloin Conax-linkityksen 2.vaihetta tukeva televisio.

Kun ohjelmakortti on hankittu ja tuo CIv1 -versiota oleva Conax CAM onnistuneesti vuokrattu, niin kyseisellä yhdistelmällä on siis mahdollista katsoa HD-kanavia missä tahansa HD-kanavien vastaanottoa tukevassa laitteessa. Yllä viitattiin siihen, että operaattoreiden asiakaspalveluista oli saatu epävirallisia myöntöjä siihen, että Conax CA -moduulin voi yrittää sijoittaa toiseen digitv-vastaanottimeen. Operaattori ei tietenkään takaa, että vastaanotto onnistuu muissa vastaanottimissa sen vastaanottimen lisäksi johon Conax-linkitys on tehty. Tähän epämääräiseen linjaan on mahdollisesti tullut muutoksia ja on aina syytä lukea operaattorin sopimustekstit tarkkaan ennen niiden hyväksymistä ja HD-kanavien vastaanoton aloittamista.

Tässä pitää nyt taas muistaa, että tekniseltä kantilta katsottuna ei digitv-vastaanottimeen ole mitenkään mitään linkitystä voitu tehdä 1.vaiheen Conax-linkitykstä tukevassa ratkaisussa. Kuten ylempänä on mainittu tässä tekstissä, niin 1. vaiheen Conax-linkityksessä linkitys syntyy vain Conax CA -moduulin ja ohjelmakortin välillä. Tässä täytyy sitten jälleen huomioida se, että jos vastaanotin on digiboksi, niin tuolloin käytännössä voidaan ajatella, että linkitys syntyy vastaanottimen ja ohjelmakortin välille. Tämä ajattelutapa juontaa siitä, että Conax CA -moduuli on varsin usein integroitu HD-digiboksiin ja siten varsinkin peruskäyttäjälle syntyy se mielikuva, että digiboksi ja Conax CA -moduuli on yhtä ja samaa laitetta. Joissain HD-digibokseissa saattaa olla myös erillinen CI-väyläpaikka. Tuon väyläpaikan hyödyntäminen ja käyttäminen tapahtuu samalla lailla kuin television CI-väyläpaikan käyttäminen.

Siinä missä tuota Conax-linkityksen 1.vaihetta tukevan Conax CA -moduulin ja sen sisälle sijoitetun ohjelmakortin voi siirtää mihin tahansa Conax-linkityksen 1.vaihetta tukevan vastaanottimen CI-väyläpaikkaan, voi mukaan ottaa myös HTPC-laitteen. HUOM: tässä asiaa ajatellaan tekniseltä kantilta; mikäli on niin että operaattorisi sopimuksessa edellytetään 1.vaiheen linkitystä tukevan Conax-moduulin käyttämistä ainoastaan operaattorillesi ilmoitettua laitesarjanumeroa vastaavassa laitteessa, niin luonnollisesti on tietenkin kiellettyä sitten sijoittaa ja käyttää kyseistä moduulia missään muussa laitteessa, vaikka mitään teknistä estettä ei muissa laitteissa käyttämiselle olisikaan.

Jos siis ei mitään sopimusteknistä estettä ole Conax-linkityksen 1.vaihetta tukevan Conax CA -moduulia HTPC-laitteessasi, niin voi moduulin sijoittaa HTPC-laitteen viritinosuuden CI-laitteeseen. HTPC-laitteiden CI-laitteet vastaavat tekniseltä toteutukseltaan 1.vaiheen Conax-linkitystä tukevien televisioiden CI-väyläpaikkaa. Erottavana tekijänä on se, että HTPC-laitteen viritin/CI -yhdistelmät eivät ole Cable Ready HD -hyväksyttyjä ja siten niiden avulla ei ole mahdollista 1.vaiheen linkitystä tukevaa Conax CA -moduulia (CIv1) vuokrata operaattoriltasi.

Kuten ylempänä on mainittu, niin televisiolaitteiden ja Conax CA -moduulien välillä on ollut yhteensopivuusongelmia. Samalla lailla saattaa yhteensopivuusongelmia esiintyä myös HTPC-laitteiden digivirittimien ja Conax CA -moduulien välillä. Tällä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen kanssa, että jokin Conax-linkitykseen liittyvä asia olisi yhteensopivuusongelmaan liittyvänä perustekijänä. Yhteensopivuusongelmia on ollut myös ihan tavallisten Conax CA -moduulien kanssa, niin HTPC-laitteiden kohdalla kuin myöskin televisioiden kohdalla.

HTPC ja 2.vaiheen Conax-linkitys

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että on teknisesti mahdotonta hyödyntää 2.vaiheen Conax-linkitystä tukevaa Conax CA -moduulia HTPC-laitteen kanssa. Koska 2.vaiheen Conax-linkityksessä on Conax CA -moduuli linkitetty vastaanottimeen, niin sitä ei ole muilla vastaanottimilla mahdollista hyödyntää.

Jos omistat Cable Ready HD -hyväksytyn TV:n jossa on CI+ -väyläpaikka, niin ko. TV tukee Conax-linkityksen 2.vaiheen Conax CA -moduuleja. Sinun on siis hankittava CI Plus -tyyppinen Conax CA -moduuli kyseiselle TV:lle ja hyödyntää kyseistä moduulia HD-kanavien vastaanotossa. Kyseinen moduuli linkitetään aidosti ko. TV-laitteeseen ja moduulia ei voi käyttää muissa vastaanottimissa.

Jos sinulla ei ole Cable Ready HD -hyväksyttyä televisiota ja olet sellaista hankkimassa ja mahdollisesti haaveilet HD-kanavien vastaanottamista HTPC:ssa, niin sinun kannattaisi mahdollisesti hankkia sellainen TV-laite, jossa on vanhempaa tekniikkaa oleva tavallinen CI-väyläpaikka. Kyseisen TV:n avulla pystyisit sitten hankkimaan vuokralle itsellesi CIv1-versiota olevan Conax CA -moduulin ja sen kohdalla ei olisi mitään teknistä estettä kyseisen moduulin hyödyntämiseksi HTPC-laitteessa.

Tiivistelmä aiheesta 'HTPC ja HD-kanavat'

Jos haluat vastaanottaa HTPC:lla HD-kanavia tulee sinun huomioida seuraavat asiat.

1. Varmista, että mitään sopimusteknisiä esteitä ei operaattorillasi ole HD-kanavien vastaanottamiseksi HTPC-laitteessasi. Vaikka homma toimisi tekniikan puolelta ongelmitta, niin sopimustekniset seikat voivat vesittää suunnitelmasi. Kuten kaikki tietävät, niin kaikkia sopimuksia on aina noudatettava pilkulleen. Vaikka kukaan ja mikään ei ikinä saisikaan tietää sopimusrikkomuksestasi, niin on kuitenkin niin että sopimuksissa on sopimusrikkomuksiin liittyviä sanktioita määriteltynä.

2. Hanki jostain TV-laite, jossa on CI-väyläpaikka ja joka on Cable Ready HD -hyväksytty. Laita laitteen kuitti talteen; saatat tarvita sitä HD-kanavapakettia tilatessasi. Vielä kertaukseksi: varmista, että TV-laite ei sisällä CI+ -väyläpaikkaa vaan juurikin nimenomaan CI-väyläpaikan.

3. Tilaa HD-kanavapaketti operaattoriltasi käyttäen hyväksesi hankkimasi Cable Ready HD:n TV:n sarjanumeroa. Vuokraa samalla operaattoriltasi CIv1-versiota oleva Conax-linkitystä tukeva Conax CA -moduuli ja varmista, että operaattorisi linkittää ohjelmakorttisi kyseiseen moduuliin.

4. Sijoita hankkimasi ohjelmakortti hankkimaasi Conax CA -moduuliin ja sijoita yhdistelmä HTPC-laitteesi CI- väyläpaikkaan.

5. Nauti HD-kanavistasi HTPC-laitteesi kautta. Tallenna HD-kanavien ohjelmia helposti HTPC-laitteesi kiintolevylle ja katso niitä sitten kun ehdit. Jos HTPC-laitteesi on kytketty videotykkiin, niin saat HTPC-laitteesi kautta toistamistasi HD-elokuvistasi visuaalisesti kaiken irti!
August 2011  December 2011  July 2011 
Takaisin
   Ostoskori lisää
Ostoskorisi on tyhjä
   Tarjouksia lisää
TwinhanDTV Alpha 7045A DVB-T USB
TwinhanDTV Alpha 7045A DVB-T USB
29,47e
20,16e
   Pikahaku
 
Käytä hakusanoja löytääksesi etsimäsi tuote.
TARKENNETTU HAKU


    Postitukset kuljettaa:
          Koodinvuoksi.net suosittelee Postin palveluita!


Koodinvuoksi.net suosittelee Postin palveluita!
Koodinvuoksi.net suosittelee Everyday-verkkomaksua!
                                                                                                                     Muista lukea HTPC-blogia, esim:     HTPC ja HD-kanavat

Koodinvuoksi.net - High-end HTPC components with cheap prices from Helsinki - Koodinvuoksi.net / Helsinki, Suomi / Finland