htpc , koodinvuoksi-header-kuva
   » Verkkokauppa » HTPC-Blogi / PC-Blogi Oma tili  |  Ostoskoriin  |  Kassalle   
   Tuoteryhmät
.TIETOKONEET.-> (57)
Asennustarvikkeet-> (8)
Autotarvikkeet (6)
Digi-TV-> (31)
Kaapelit ja liittimet-> (212)
Kamerat ja tarvikkeet-> (8)
Matkapuhelintarvikkeet (7)
Mini-ITX -osat-> (62)
Multimedia-> (47)
Muut-> (47)
Näyttölaitekiinnikkeet (2)
Oheislaitteet-> (128)
Ohjelmistot-> (16)
PC-komponentit-> (1476)
Pelikonsolituotteet (12)
Satelliittivastaanotto-> (31)
Tietoliikenne-> (53)
Valvontakamerat-> (6)
Wimpaimet (2)
   Valmistajat
   Uutta lisää
VGA DVB-t Digi-tv Sense VGA DVB-T
VGA DVB-t Digi-tv Sense VGA DVB-T
40,23e
   Yritystiedot
HTPC-Blogi
Tilaaminen
Takuuehdot
Periaatteet
Yhteystiedot
htpc , koodinvuoksi
htpc , koodinvuoksi
htpc blogi , koodinvuoksi
htpc , koodinvuoksi
HTPC-Blogi

  HTPC ja DVB-C PCI -digivirittimet

Päivämäärä: 04.07.2011  
August 2011  December 2011  July 2011 
Takaisin
Tämä on Koodinvuoksi.net:in HTPC-blogin kirjoitus. HTPC-blogissa kirjoitetaan HTPC-kokoonpanoihin liittyvistä asioista ja välillä mahdollisesti vähän muustakin. Tarkoituksena ei ole uutisoida tyypillisiä tuoteuutuusuutisia vaan sen sijaan tarjota hieman erilaista näkökulmaa. Kannattaa vilkaista muitakin tämän HTPC-blogin kirjoituksia!

PCI-väyläisten DVB-C -viritintuotteiden valikoima on suppea

DVB-C -viritintuotteita on harmillisen pieni valikoima saatavilla tietokoneisiin. DVB-T -puolelle on virittimiä pilvin pimein, mutta DVB-C -puolella on tilanne toinen. Ja jos viritintuotteen toimittava HTPC:ssa Linux-puolella, niin valikoima kapenee hieman lisää. Onneksi tuo pieni valikoima kuitenkin sisältää erittäin hyviä ja luotettavia viritintuotteita. Voisi ajatella että ei määrä vaan laatu. Joka tapauksessa, vaikka valikoima onkin suppea niin kuluttajalla voi valinta silti mennä vikaan. Ei ole ikinä pahitteeksi tiedustella valintaa tehdessä asiantuntijan mielipidettä ja näkemystä tilanteeseen.

Technotrend C1501 DVB-C PCI

HTPC kaapelitelevisioverkossa: Linux ja PCI-väyläiset DVB-C -kortit

Suomessa kaapelitelevisioverkot ovat varsin yleisiä. Kaapelitelevisioverkossa käytettävä viritintyyppi on DVB-C. Jos haluaa ottaa HTPC:stä kaiken hyödyn irti ja käytössä on kaapelitelevisioverkko, niin tällöin HTPC tulee varustaa DVB-C -digivirittimillä. Tässä HTPC-Blogi-merkinnässä käsitellään PCI-väyläisiä DVB-C -digivirittimiä Linux-pohjaisten HTPC-laitteiden kantilta katsottuna. Mukana on aika paljon käyttöjärjestelmäriippumatonta tietoa. Oli käyttöjärjestelmä sinulla mikä tahansa, niin tämä teksti saattaa olla lukemisen arvoinen.

Samaa DVB-C PCI -laitetta eri pakkauksissa

DVB-C -digitv-korteissa on niin, että aidosti erilaisia rautavaihtoehtoja on vähemmän kuin mitä äkkiseltään voisi valikoimaa tarkastellessa olettaa. On nimittäin niin, että samaa laitetta myydään eri brandeilla. Näin on asian laita Terratecin Cinergy C HD:n ja Technisat Cablestar 2 HD:n kanssa. Tuo laite on raudaltaan samaa. Kumpikin siis toimii yhtä hyvin. Taustalla on Azurewaven CP-400 -merkkinen PCI-väyläinen DVB-C -digiviritin. Azurewaven nimikkeelläkin tuota rautaa aikaisemmin sai, mutta ei enää. Azurewaven tuotteen poistuttua markkinoilta saatavilta saattoi tulla mieleen, että valikoima supistui. Todellisuudessa siis voi ajatella että valikoima pysyi ennallaan.

Aikaisemmin oli saatavilla Terratec C1200 DVB-C PCI. Tuota tuotetta ei ole enää saatavilla tuon nimisenä, mutta samaa, erittäin mainiota rautaa on edelleen tarjolla Satelco Easywatch DVB-C PCI -nimellä ja myös Mystique CaBiX-C2 DVB-C PCI -nimellä. Myös KNC:n nimellä tätä rautaa on olemassa. KNC on tuon tuotteen valmistaja alun perin, mutta tuote tuli tunnetuksi Suomessa parhaiten Terratecin C1200 -tuotteena. Tästä mallista on useampi versio tullut ulos, nyt on MK3 tarjolla. Aikaisemmatkin versiot olivat sangen hyviä mutta tämä MK3 on tähän saakka kaikista onnistunein.

Satelco DVB-C PCI

Parhaimmat DVB-C PCI -valinnat Linux-puolelle

Kokemusten mukaan kaksi parasta DVB-C PCI -digiviritinvaihtoehtoa ovat Technotrend C-1501 DVB-C PCI ja yllä mainittu Satelco Easywatch DVB-C PCI. Linux-ajurit ovat kummallekin tuotteelle hyvässä kunnossa, hyvin toimivia. Jos linux-distribuutio on kohtalaisen tuore (alle 2-3 vuotta vanha) niin kyseiset viritinkortit toiminevat heittämällä eli sen kuin vain asentaa kortin paikoilleen ja ryhtyy käyttämään sitä suosikkikatseluohjelmansa kanssa. Nämä tuotteet ovat parhaiten kaupaksi käyneitä tuotteita putiikissani!

Muita budget-tyypin DVB-C PCI -vaihtoehtoja

Muita vaihtoehtoja PCI-väyläisissä tuotteissa ei sitten juuri enää olekaan. Terratec Cinergy C HD / Technisat Cablestar 2 HD -tuotteen raudan ongelmana on se, että laitteeseen liitettävä CI-laite ei tämän hetken tietojen mukaan ole tuettu Linux-puolella. Jos ei maksukanaville ole tarvetta tai vastaanottaa maksukanavat jollain mulla tavalla tai laitteella niin Technisat Cablestar2 HD PCI (eli Terratec Cinergy C HD PCI) on ihan hyvä valinta. Jos viritinkorttiin tulisi pystyä suoraan kytkemään CI-laite ja Conax CA -moduuli niin suosituksena on pitäytyä Satelco Easywatch DVB-C PCI -tuotteessa tai Technotrend C1501 DVB-C PCI -tuotteessa.

Twinhan CAB-CI Mantis 2033 DVB-C PCI

Technotrend C2300 DVB-C PCI - musta hevonen

Reilu 10 vuotta sitten tietokoneiden suorittimet ja näytönohjaimet eivät olleet läheskään niin tehokkaita nykytilanteeseen nähden. Tästä johtuen tuolloin ei monissa tietokoneissa riittänyt suorituskyky digitv-lähetyksen katseluun. Asiaa ratkaistiin niin, että digitv-virittimeen toteutettiin mukaan MPEG2-rautapurkuominaisuus. Tällöin digitv-materiaalin käsittely ei ollut tietokoneen suorittimen eikä näytönohjaimen kontolla vaan sen sijaan digitv-viritintuote teki tuon asian. Digitv-sovittimia, jotka sisälsivät tuollaisen mainitun rautapurkuominaisuuden, kutsuttiin Full featured -korteiksi, lyhyemmin FF-korteiksi.

Nykyään lähes kaikki digitv-sovittimet ovat sellaisia, jotka eivät sisällä rautapurkuominaisuutta, tuollaisia tuotteita kutsuttiin aikaisemmin budget-tyypin digitv-sovittimiksi. Aikaisemmin oli olennaisempaa mainita digitv-korteista keskusteltaessa, että onko kortti FF vai budget. Nyt, kun on käytännössä vain ja ainoastaan budget-tyypin kortteja, ei tuota juuri enää erikseen näe mainittavan missään. Full featured -kortteja on kuitenkin edelleen joitakin markkinoilla. DVB-C -puolella tällainen kortti on Technotrend C2300 DVB-C PCI. Kyseinen kortti on helppo ottaa käyttöön Linux-puolella. Ei tarvita edes näytönohjainta ja tietokoneen suoritinkin saa olla varsin vaatimatonta sorttia, jopa vanha Pentium II -tyyppinen suoritin riittää suorittimeksi.

Jos käyttää Technotrend C2300 DVB-C PCI -kortin rautapurkuominaisuutta, niin kuva tulee johtaa kortilta ulos komposiitti-ulostulosta. Tämän miinuspuoli on se, että kuvanlaatu ei ole ihan niin täydellinen kuin mitä se voisi olla. Toisaalta C2300-kortilla on mahdollista toteuttaa varsin edullisia digitv-boksiratkaisuja kaapista löytyvistä käyttämättömäksi jääneistä, myyntiarvoltaan lähellä nollaa olevista osista, että tuo miinus on pituudeltaan varsin pieni. C2300-mallin edeltäjä oli C2100-malli. C2100-malli oli mielestäni parempi syystä, että kyseiseltä kortilta sai parempilaatuisen kuvasignaalin ulos asiaan suunnitellulla lisäadapterituotteella. C2300-korttiin ei tuota mahdollisuutta enää tuotu, ei ainakaan yhtä helposti käyttöön otettavassa muodossa. TerraTec Cinergy C HD DVB-C PCI Retail + CI PCI

Markkinoilta poistuneet DVB-C PCI -digitv-kortit

Technotrend C1500 DVB-C PCI oli C1501-kortin edeltäjä. C1500-mallista oli kaksi versiota. Ensimmäisen version tunnistaa siitä, että siinä oli vain antenniliitin sisään -liitin eli IEC in. Kakkosversiossa oli myös IEC out -liitin, tuo oli tarkoitettu siihen, että sen avulla ketjutus onnistui paremmin. Pystyit vaikka tekemään niin että kytkit virittimen seinäpistorasiaan ja sitten kytkit kakkosversion C1500-kortin IEC out -liittimestä kaapelin toiseen virittimeen. Tuosta bonuksesta huolimatta onnistuneempi versio C1500-malleista oli ensimmäinen. Jostain syystä kakkosversiossa ilmeni enemmän ongelmia signaalin vastaanottamisessa. Suomeksi sanottuna kyseisellä virittimellä ilmeni aika monessa tapauksessa häiriöitä, kuvassa ja äänessä oli virheitä. Ensimmäinen versio oli kuitenkin erittäin onnistunut.

Edellä jo mainittu Terratec C1200 DVB-C PCI ei ole enää saatavilla, mutta sama laite rautana on kuitenkin edelleen saatavilla. Vaikka tuo laite on teoriassa poistunut markkinoilta, niin käytännössä se on kuitenkin edelleen saatavilla.

Twinhanilla oli taannoin malli Twinhan Cab CI 2031. Tämä kortti oli Linuxissa tuettu, jopa CI-laite toimi. Twinhan Cab CI 2031 oli kuitenkin monilla käyttäjillä harmillisen epävakaa tuote, häiriöitä esiintyi paljon. Tästä syystä itse ei tullut tätä mallia muistaakseni koskaan myytyä. Twinhan Cab CI 2031 -mallin jälkeen Twinhanilta tuli Mantis-piiriiin pohjautuva Twinhan Mantis Cab-CI 2033 DVB-C PCI. Sittemmin samaa tuotetta oli saatavilla eri nimellä, nimellä Azurewave CP-300 DVB-C PCI. Kyse oli ihan samasta tuotteesta. Tämä tuote on yksi niistä varsin harvinaisista malleista joissa oli CI-laite integroitu viritinkortin piirilevylle, ei tarvittu siis erillistä CI-laitetta.

Technotrend C2300 DVB-C PCI

Valitettavasti Mantis-piirillä varustetun tuotteen Twinhan Mantis Cab-CI 2033 DVB-C PCI (kuten ei siis liioin tuotteen Azurewave CP-300 DVB-C PCI ) CI-laite ei ollut Linuxissa tuettu, Mantis-ajuri ei CI-laitetta tue. Kuriositeettina maininta, että Technisat Cablestar 2 HD DVB-C PCI (ja siis myös Terratec Cinergy HD DVB-C PCI) ovat käytännössä raudaltaan sama tuote tuotteen Azurewave CP-300 DVB-C PCI / Twinhan Mantis Cab-CI 2033 DVB-C PCI kanssa. Toteutuksessa on eroa, CI-laitteen toiminnallisuus on eriytetty viritinkortin piirilevyltä pois. Hommahan meni siis niin että Azurewave teki CP300-tuotteesta uuden version, tuotteen Azurewave CP-400 DVB-C PCI. Ja tuota tuotetta siis he myivät OEM-valmistajana eteenpäin Terratecille ja Technisatille.

Technisatilla oli ennen Azurewaven rautaan siirtymistä tarjolla Technisat Cablestar2 DVB-C PCI. Kyseinen kortti ei sisältänyt CI-liitinmahdollisuutta. Ajuri Linuxille oli olemassa. Harmillisesti kävi jossain vaiheessa niin (en tiedä nykyistä tilannetta), että ajurituki kuitenkin putosi pois, se meni ainakin tilapäisesti "rikki". Jonkin toisen kortin tuen toteuttamisen yhteydessä ajurikoodeissa pääsi tapahtumaan jokin sellainen muutos että tuo Technisatin Cablestar2 DVB-C PCI lakkasi toimimasta Linux-puolella. Tuossakin vaiheessa oli todennäköisesti mahdollista saada tuki siten, että palasi ajuriversioissa taaksepäin siihen hetkeen jolloin ajurit olivat vielä sellaisessa versiossa että Technisat Cablestar2 DVB-C PCI -kortin tuki oli kunnossa.

Technotrend C1500 DVB-C PCI

Mikä DVB-C PCI -kortti HTPC-laitteeseen juuri sinulle?

HTPC-kokonaisuuteen valittava DVB-C PCI-väyläinen voi olla vaikea valita; mistä tietää, että mikä malli on itselle juuri se paras HTPC-kokonaisuuteen. Valintaa ei ehkä kannata hieroa hirveän pitkään. Eroja on käytännössä varsin vähän. Saattaa olla, että valittu viritin ei toimi juuri sinun HTPC-laitteessa. Syynä voi olla jokin ennalta arvaamaton yhteensopivuusongelma HTPC-tietokoneesi muiden osien kanssa tai jokin ennalta arvaamaton häiriöelementti juuri sinun kotisi yhteydessä olevassa kaapelitelevisioverkossa. Kyseisiä asioita on vaikea ennakoida etukäteen, joten lähinnä kannattaa noita tilanteita varten varmistaa digivirittimen myyjältä, että tuotteen palautus tai vaihto toiseen malliin on mahdollista.

Oleellisimmat valintakriteerit ovat HTPC:n käyttöjärjestelmä ja katseluohjelmisto. Tulee varmistaa, että haluamallesi käyttöjärjestelmälle on olemassa ajuri valitsemallesi digiviritintuotteelle. Mikäli sinulla on mielessä jokin tietty katseluohjelmisto, niin luonnollisesti on syytä pyrkiä varmistamaan, että ei ole ennalta tiedossa jotain ongelmaa kyseisen katseluohjelmiston ja valitsemasi digiviritinkortin kesken. Näitä asioita voi yrittää itse hakukoneiden kautta selvittää tai sitten tiedustella näitä asioita laitemyyjältä. Kun selviää se, että mitkä tuotteet ovat esiehtojen pohjalta vaihtoehtoja HTPC-kotiteatterisi digiviritintuotteeksi, niin lopullisen valinnan pohtimiseen ei kannata tunteja kulutella sillä eroja korttien välillä ei juurikaan ei ole. Minkä tuotteen valitsetkin, niin on pienen pieni mahdollisuus sille, että se on vaihdettava johonkin toiseen ja erittäin suuri mahdollisuus sille, että ko. kortti toimii mitä mainioimmin. Tuo sama kuviohan koskee käytännössä koko PC-komponenttimaailmaa.

Jos hankit valmiin HTPC-kokoonpanon, niin tuolloin ei välttämättä tarvitse vaivata päätään yhtään sillä, että mikä digiviritintuote HTPC-kokoonpanoon tulee. Jos olet erityisen mieltynyt johonkin tiettyyn digiviritinmerkkiin tai -malliin niin silloin tietenkin voi tiedustella että voisiko ko. tuotetta käyttää HTPC-kokoonpanon valmistuksen yhteydessä. Kannattaa muistaa, että saattaa olla jokin yhteensopivuusasia tai muu ongelmaa tiedossa joka toivomasi tuotteen käytön voi estää. Laitteiston kokoonpanijan on varmistettava ja taattava se, että HTPC-kokonaisuus toimii sillä tavoin kuin miten sen oletetaan toimivan.

August 2011  December 2011  July 2011 
Takaisin
   Ostoskori lisää
Ostoskorisi on tyhjä
   Tarjouksia lisää
TwinhanDTV TER-CI 3040 DVB-T PCI Bulk + Conax CAM
TwinhanDTV TER-CI 3040 DVB-T PCI Bulk + Conax CAM
99,81e
78,98e
   Pikahaku
 
Käytä hakusanoja löytääksesi etsimäsi tuote.
TARKENNETTU HAKU


    Postitukset kuljettaa:
          Koodinvuoksi.net suosittelee Postin palveluita!


Koodinvuoksi.net suosittelee Postin palveluita!
Koodinvuoksi.net suosittelee Everyday-verkkomaksua!
                                                                                                                     Muista lukea HTPC-blogia, esim:     HTPC ja HD-kanavat

Koodinvuoksi.net - High-end HTPC components with cheap prices from Helsinki - Koodinvuoksi.net / Helsinki, Suomi / Finland